Accés espai del soci
Soci nº
Clau d'accés
Soci registrat
Soci
Nick
Nivell
 
 
 
Marroc abril de 2017 Per ACA 41 Rafel i Isabel
Chefchaouen
Azrou
Merzouga
Fòssils
Gorges del Todra
Ait ben haddou
Riu de sal
Medina de Marràqueix
Marràqueix
Mulai Bousselam
Assilah

MARROC ABRIL DE 2017

 

Dia 07/04/2017 (divendres): TORREFARRERA – ALGESIRES [1109 km]

- Sortida de Torrefarrera a les 18:00

- A l’àrea del Baix Ebre ens trobem amb els ACA 19 i tirem fins a un poble de Màlaga on a les 2 de la matinada ens parem per pernoctar.

- A les 5:30 del matí tornem al volant per dirigir-nos a Algesires.

 

Dia 08/04/2017 (dissabte): ALGESIRES – CHEFCHAOUEN [169 km]

- A les 11 del matí arribem al port d’Algesires. Ens trobem amb els ACA 35 i amb els ACA 46.  A les 13:30 embarquem i a les 15:00 hora local desembarquem a Tanger-Med (a Marroc és una hora menys, per tant la travessa ha durat 2:30 hores).

- En l’aduana fem papers: segellar passaports, carta verda, etc. Es una mica caòtic i gairebé ens veiem obligats a perseguir els agents per tota l’aduana.

- Posem rumb a Chefchaouen, ara només amb els ACA 46, perquè els altres companys tenien assumptes pendents en una altra banda. Més endavant ens retrobarem.

 - Un cop a Chefchaouen pernoctem en el càmping municipal Azila (35.176165, -5.266919) que hi ha a dalt del poble, on podem buidar negres i omplir aigua, però no podem buidar grises. Tant wàters com dutxes están en mal  estat. Ens costa 105 DH.

 

Dia 09/04/2017 (diumenge): CHEFCHAOUEN – FEZ – AZROU [285 km]

- Diumenge al matí visitem Chefchaouen i la seva medina. És un poble pintoresc on les cases están pintades de color blau. La medina és molt bonica però no ens dóna temps de visitar-la amb tranquil·litat.

 - Posem rumb a Fez, on ens hem de retrobar amb els ACA 35, que ens hi esperen. Arribem a l’hora de dinar. Estacionem en l’aparcament que hi ha al centre, a la plaça Boujloud (34°03’38.9’’N, 4°59’09.3’’W). Per quedar-nos a l’aparcament, el vigilant ens vol cobrar, encara que només sigui per l’estona de dinar. Li diem que només volem dinar i despres marxarem. El Xevi li dóna unes cerveses a mode de pagament (quedem que les hi tornarem). Després de dinar, en sortir de l’aparcament, un altre vigilant ens demana per la finestra de l’auto una cervesa, però com que no en tenim cap de fresca, li oferim una Coca Cola i ens l’accepta. I és que fa molta calor.

- Anem cap al bosc de cedres d’Azrou, on hi habiten uns micos que es deixen veure.

 - Quan hi arribem s’està fent fosc però encara s’hi veu prou com per observar els micos. Els donem menjar (mandarines i plàtans) i podem fer algunes fotos.

 - Després posem rumb cap a Midelt on ens hem de retrobar amb els ACA 19. Quan es fa de nit, ens parem a pernoctar en un aparcament en la carretera (33°02’38.41’’N,05°03’11.91’’W).

 

Dia 10/04/2017 (dilluns): AZROU – MIDELT – MERZOUGA [388 km]

- A les 8:00 tornem al volant i anem cap a Midelt. En arribar-hi, esperem que arribin els ACA 19, que coneixen una associació que promou l’ensenyament entre els nens de les muntanyes dels voltants. A canvi de roba i menjar a les famílies, els nens han d’assistir a l’escola. Nosaltres portem material escolar (llapis, gomes, colors i maquinetes), nines, pilotes de futbol i roba. Els companys de viatge també hi deixen roba i joguines. Visitem la llar d’infants i l’escola de primària. Els responsables de l’associació ens conviden a fruits secs i uns refrescos, i ens emplacen a venir a l’estiu a fer de voluntaris.

 - Després de la visita partim cap a Merzouga. Ens esperen a l’hotel de l’Alí el Cojo (coordenades 31.146824, -4.028215), en ple desert Erg Chebbi. Per arribar-hi hem de travessar uns quilòmetres per un desert de pedra (hamada). Ens podem banyar a la piscina i ens conviden a te, olives i cacahuets.

- A la tarda ens enfilem als camells i anem cap a la haima a passar la nit en ple desert de sorra. A mig camí, els guies ens permeten baixar per fotografiar el capvespre i el color taronjat de la sorra.

- A l’arribar a la haima ens assignen tres tendes per passar la nit.

- La haima és una espècie de campament delimitat per tanques a base de branques i teles. El terra (la sorra) està cobert per catifes acolorides. Les tendes estan disposades de manera que formen un quadrat envoltant el centre, on damunt de les catifes, hi ha uns coixins per seure. En arribar-hi ens serveixen el te, omnipresent.

- Per sopar ens fan anar cap a la tenda-menjador. El menú consisteix en harira (una mena de sopa consistent), tajin de pollastre i taronja amb canyella. Per beure disposem d’aigua i refrescos i, naturalment, no hi ha alcohol. Però això no representa un problema per nosaltres, donat que hem dut alguna ampolla de cava que ens servim d’amagat.

- Havent sopat ens ofereixen un espectacle musical (percusió i veus). Cap al final, els músics ens deixen tocar els instruments i acabem de passar la vetllada.

 

Dia 11/04/2017 (dimarts): MERZOUGA – TAOUZ – Hotel al desert [50 km]

- Ens llevem a les 6:15 per veure la sortida del sol. Pugem a la gran duna per tenir una vista privilegiada de l’alba. L’ascens a la gran duna no és fàcil: és molt alta i els peus s’enfosen en la sorra, que a aquesta hora és freda.

- Tornem cap a l’hotel d’Alí el Cojo amb un vehicle 4x4. El viatge a través de les dunes dura uns 20 minuts i és espectacular.

- Quan arribem tenim esmorzar i una habitació per dutxar-nos, i mentre ho fem ens retrobem amb els ACA 19 a l’hotel.

- L’objectiu del dia és anar a Taouz (30.907289, -3.996840) on hi ha un jaciment de fòssils i uns gravats en unes pedres de 30000 anys d’antiguitat. Quan arribem al poble, els ACA 19 que sobre el terreny són els més experts, contacten amb un noi al carrer per preguntar per la ubicació del jaciment i els gravats antics. S’ofereix a fer-nos de guia, es diu Mohamed. Puja a la seva autocaravana i ens porta per un pàram desert sense carretera i bastant irregular. Quan hi arribem, el sol implacable es fa notar. Trobem els gravats i després els fòssils. Aquests es poden plegar de terra, n’hi ha molts.

- Després anem a dinar al poble del Mohamed. Treiem les taules i les cadires sota una ombra que trobem i el convencem de que dini amb nosaltres. El seu parent, que mentre dinem ens observa des de lluny, no es vol unir a nosaltres però ens convida a prendre el te a casa seva.

- A cal Mohamed (la casa és del seu parent amb qui actualment viu) hi entrem treient-nos prèviament les sabates. Ens fan seure al damunt de les catifes que tenen disposades a terra en la sala principal de la casa, que és molt humil. Ens serveixen el te, i unes galetes. L’esposa de l’amo de la casa s’asseu a part amb la seva filla i no participa de la cerimònia del te, per bé que nosaltres hi insistim.

- Acabem la visita anant al petit taller amb que el parent del Mohamed es guanya la vida. Té una petita màquina amb la que poleix fòssils que després ven a les botigues, que al seu torn venen als turistes. Les condicions de treball de l’home són pèssimes i la seguretat molt precària. Els ACA 35 li regalen uns guants de protecció. Li comprem alguns fòssils que ens poleix en el moment. Abans de marxar, els ACA 35 li fan un altre regal: una bicicleta per que pugui anar al jaciment de fòsils sense haver de caminar.

- Per sopar i passar la nit anem a un altre hotel dels situats en el desert d’Ergg Chebbi: Kanz Erremal (31º07’45.85’’N,04º00’44.49’’W). Ens banyem en la piscina envoltats de dunes i sopem.

 

Dia 12/04/2017 (dimecres): Hotel al Desert – GORGES DEL TODRA – AIT-BENHADDOU [424 km]

- Posem rumb cap a les gorges del Todra. A Rissani comprem pa i aigua. Repostem combustible i aigua en una benzinera (31º17’50.55’’N,04º17’23.6’’W).

- Quan arribem a les gorges del riu Todra, ens topem amb una munió de turistes. La pared de la roca és molt vertical i la seva base és plena de paradetes de souvenirs. Decidim dinar en un lloc tranquil prop d’allí. No tenim temps de visitar les gorges del Dades i acordem posar rumb cap a Marràqueix. De camí cap a la gran ciutat, abans d’arribar a Skoura se’ns rebenta (explota) la roda del darrera a la dreta de l’auto. Amb l’ajut dels companys de viatge aconseguim canviar-la. Els ACA 19 i 35 desmunten la roda de recanvi i aixequen l’auto (sort del gat hidràulic dels ACA 19). Durant l’operació membres de l’ACA 19 i 46, equipats amb armilles reflectants, es posen a regular el trànsit per evitar accidents mentre dura la reparació. En un moment ens veiem envoltats per un nombrós grup de nens que semblen vinguts del no res; els ACA 46 els regalen samarretes d’esport i gairebé munten un equip de futbol al complet.

- Passem per Ouarzazate però no hi parem. Arribem a  Ait-Benhaddou on sopem i pernoctem (tajin de kefta i cuscús) (31º02’33.05’’N,07º07’45.84’’W).

Dia 13/04/2017 (dijous): Ait-Benhaddou – MARRÀQUEIX [178 km]

- Visitem Ait-Benhaddou i després anem cap a Marràqueix passant per Telouet. Ait-Benhaddou té un poblat típic molt ben restaurat; s’hi han rodat diverses pel·lícules i alguns episodis de la sèrie Joc de Trons.

- De camí cap a Marràqueix, passant per Telouet, carretera bonica però en pèssimes condicions. Parem en una escola i donem roba a gent del carrer, i altres regals. Continuem per la carretera i parem en una mina de sal. Un riu saturat de sal va acumulant-la en la riba i es fa molt fàcil collir-la.

- Dinem en un bar de carretera: kefta i carn de corder a la brasa.

- Arribem a Marràqueix al vespre, però no trobem lloc en l’aparcament de la Koutubia situat en el centre de la ciutat. Anem a un altre aparcament (31º37’10.44’’N,07º59’55.41’’W). Es fa fosc i visitem la gran plaça Djemaa el-Fna on també sopem en un dels nombrosos xiringuitos. Els cambrers miren d’arrossegar tants clients com poden cap als seus locals, fins al punt que en alguna ocasió resulta violent.

 

Dia 14/04/2017 (divendres): MARRÀQUEIX

- Passem tot el dia a Marràqueix. Fem canvi de moneda en un establiment en la plaça Djemaa el-Fna. Visitem la medina: espècies, olives, pells, roba, calçat.. Dinem en Chez Brahim (31.627024, -7.986099) (recomanat per Le Routard i Trip Advisor). Visitem un Riad (el número 10). Anem a un saló de té on podem relaxar-nos i descansar, a alguns els venç la son. Quan sortim, més medina, i després anem a la terrassa del café Glacier, en la plaça Djemaa el-Fna. Allí ens regalem un altre té a la menta i disfrutem de la posta de sol del capvespre. Sopem a les autos.

 

Dia 15/04/2017 (dissabte): MARRÀQUEIX – MULAY BOUSSELAM – ASSILAH [549 km]

- Posem rumb a Mulay Bousselam (34.878314, -6.284532). Arribem a l’hora de dinar. Comprem tres bous de mar en la platja i els portem al restaurant Izaguirre per a que ens els cuinin. Demanem peix, gambes, calamars i amanides. Tot deliciós. Prenem el darrer te a la menta en la terrassa del restaurant.

- A la tarda anem a fer un tomb per la badia en una barca de pescador. Al vespre visitem el poble: posta de sol i mercat.

- Ens acomiadem dels ACA 19. Ens retrobarem a la península per a recollir la seva filla i portar-la a Lleida. Nosaltres posem rumb a Assilah, on sopem i dormim (40DH).

 

Dia 16/04/2017 (diumenge): ASSILAH – TÀNGER-MED – VENTA DEL PERAL [498 km]

- Visitem Assilah: poble de cases blanques i algunes blaves com a Chefchaouen. Repostem per darrer cop al Marroc. Anem cap a Tanger-Med (port). A les 14:00 embarquem cap a Algesires. Un cop trepitgem la península, anem tirant fins a una àrea de servei per sopar i pernoctar (Venta del Peral).

 

Dia 17/04/2017 (dilluns): VENTA DEL PERAL – TORREFARRERA [713 km]

- A les 6:00 arranquem. Repostem. A les 9:00 ens retrobem amb els ACA 19 en la Font de la Figuera. Hi esmorzem. Ens tornem a posar en marxa cap a casa.

 

QUILÒMETRES TOTALS: 4363 km

ACA 41