Accés espai del soci
Soci nº
Clau d'accés
Soci registrat
Soci
Nick
Nivell
 
 
 
Sortida del al Titol Versió per imprimir

Tren del ciment i empremptes de Gaudí a

l'Alt Llobregat

 


Divendres 8 de maig de 2009.Ens trobem divendres a la nit a l'aparcament de l'estació del Tren del Ciment a la Pobla de Lillet.
Coordenades: N 42.24086 E 1.96500.


Dissabte 9 de maig de 2009. Cap a les 10 del matí pugem cap a l'estació i comencem visitant L'EXPOSICIÓ DELS FERROCARRILS SECUNDARIS, INDUSTRIALS I TURÍSTICS A LA VALL DEL LLOBREGAT que hi ha just al costat de l'estació.

Aquesta exposició didàctica ens farà reviure l'ambient de les estacions, dels trens miners i de la vida al voltant del ferrocarril, veurem com eren els viatges amb tren durant el segle passat, quines màquines es feien servir a les mines i quines per portar viatgers.

Tot seguit a 2/4 d'11 pugem al carrilet, passem per La Pobla centre i ens aturem a la propera parada, als JARDINS ARTIGAS.

Aquests jardins foren dissenyats a principis del segle XX per l'arquitecte Antoni Gaudí. L'arquitecte havia arribat a la Pobla per projectar el xalet de Catllaràs on s'allotjarien els enginyers de les mines de carbó situades a la mateixa serra i que s'utilitzarien per proveir els forns de la fàbrica de Ciment Asland. Durant la seva estada a la Pobla, Gaudí es va allotjar a casa dels Artigas i com agraïment a l'hospitalitat rebuda projectà per a la família uns jardins just al darrera de la seva fàbrica.

Un cop acabada la visita guiada, pugem de nou al tren que ens porta fins el Clot del Moro.
Aquí és on hi havia situada l'antiga fàbrica de ciment, avui dia convertida en el MUSEU DEL CIMENT ASLAND DE CASTELLAR DE N'HUG, el qual també visitem.

Aquesta fàbrica es va tancar fa més de 30 anys, les restes avui visibles encara posen de manifest l'espectacularitat d'un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un singular entorn natural. La fàbrica avui dia convertida en museu gràcies a un centre d'interpretació i a un itinerari extern per les seves ruïnes industrials.

En acabar, tornem cap a l'estació a esperar el tren de les 14hores que ens porta altre cop a les autos, lloc on dinem. Tot seguit llarga sobretaula amb cafè comunitari i degustació de productes típics dels viatges fets pels ACA's durant la setmana santa.
Un cop acabada la tertúlia i/o migdiada, cap els voltants de les 18 hores ens movem amb les autos cap el centre de la Pobla de Lillet en un aparcament que l'ajuntament ens habilita per tal de passar-hi la nit.
D'allà anem a fer un petit tomb pel centre de la Pobla i acabem al Parc infantil Xesco Boix, on els menuts gaudeixen dels gronxadors, tobogans, ...

Cap a les 21 hores tots ben nets i polits anem a sopar a la Fonda Cerdanya, situada al centre de la Pobla de Lillet. Després del cafè i les copes, tranquilament en funció del cansament i les ganes de xerrar, la gent va desapareixent cap a dormir a les autos.

Diumenge 10 de maig de 2009. Ens despertem amb un dia gris, els més matiners fins i tot amb pluja, però de mica en mica el dia es va aclarint i ens permet fer el previst.

Cap a les 10 del matí ens desplacem amb les autos cap a les Fonts del Llobregat, aparquem al parquing del Molí de les Fonts i iniciem la caminada cap a les Fonts del Llobregat. Gràcies a les pluges de la primavera podem gaudir d'un bon cabal d'aigua. Continuem pel camí amb l'alicient, pels més petits, de trobar el tresor que tenim pels voltants segons les indicacions de la pàgina web: www. geocaching.com Al final l'aconseguim trobar i a part d'alguns objectes hi ha un grapat de "Lacasitos" pels nens i nenes de l'ACA. Tornem a deixar el tresor al lloc on l'hem trobat i continuem pujant fins arribar a Castellar de N'hug.

El municipi de Castellar de n'hug està situat a l'extrem nord-est de la comarca del berguedà a 1390m d'altitud, ocupant un espai molt accidentat amb abundants tosals. Poble quasi tot restaurat respectant l'antiga estructura i arquitectura tradicional del municipi: carrers empedrats, les cases de parets gruixudes de pedra, amb porticons de fusta i teules típiques catalanes.
L'últim diumenge d'agost es celebra EL CONCURS INTERNACIONAL DE GOSSOS D'ATURA, concurs molt antic, ja que n'hi trobem l'origen al 1962, quan una colla de pastors de la contrada competien per demostrar qui tenia el millor gos d'atura per manar el ramat d'ovelles. Arrel d'això, quan es celebrà el 25è aniversari fou inagurat el Monument al Gos d'atura Català i darrerament també s'ha inagurat el Museu del Pastor.
Poble conegut per la elaboració de "bons fuets", pa cuit amb llenya , coques i "croisants gegants".

Cansats de la pujada arribem al poble i descansem asseguts al centre d'interpretació d'ATLL (Aigües Ter Llobregat) tot veient l' audiovisual:

El Llobregat un riu amic

Aquest audiovisual és una multiprojecció digital en una pantalla panoràmica i ens mostra, de forma dinàmica les diferents parts del riu, des del seu naixement a la seva desembocadura, les espècies d'animals que habiten al riu i al seu entorn, així com un petit repàs a la història de les antigues indústries tèxtils que es van instal•lar a les seves ribes.

Seguim visitant el poblet i el seu entorn, algunes compres de croissants, fuets,... i tornada cap a les autos que ara és fàcil ja que ve de baixada.

Un cop a les autos ens espera un suau Vermut del Priorat acompanyat d'algunes olivetes i patatones.
Dinar, cafè comunitari i rapidament recollim que comença a ploure i fins la propera.

 

Alba, Lluís, Jan i Ot.