Accés espai del soci
Soci nº
Clau d'accés
Soci registrat
Soci
Nick
Nivell
 
 
 
Sortida del al Titol Versió per imprimir

Talamanca i Mont Sant Benet

Dia 27
Ens vam trobar tal com teníem previst la nit de divendres 27 a l’aparcament B de Talamanca per passar les dues nits. Talamanca és troba a uns 8 Km de Navarcles a la carretera BV-1221 direcció Terrassa.

És un poble curiosament casi intacte amb carrers i cases de pedra molt agradables i molt poca cosa a fer a no ser gaudir de la seva tranquil•litat i racons. Ens trobarem amb l’únic comerç del poble tancat. No es podia comprar ni pa. Desprès d’una setmana assolellada quasi d’estiu ens va rebre la pluja que només ens va deixar a estones.

Dia 28
Dissabte al mati ens vam llevar sense masses presses per fer una passejada pel poble i la riera de Talamanca. Observarem el seu origen medieval, la seva excel•lent conservació i vam recorre els llocs més característics dels seus voltants passant per l’església, l’exterior del castell, el Molí del Menut, la font dels Pets, una barraca de vinya i una sínia. El recorregut és d’uns 3,5 Km i vam trigar unes dues hores i mitja. Al final es va tenir que corre per la pluja, però al menys ens va permetre acabar el recorregut.
A la tarda la cosa va anar bastant pitjor, la pluja no ens va deixar fer el partit de futbol projectat i només van poder gaudir de les instal•lacions esportives que gentilment ens havien deixat alguns nens als que vam tenir que canviar la roba de dalt a baix.
A partir de mitja tarda, per sort ens van deixar un espai els propietaris del restaurant Can Ros per poder fer unes timbes de cartes i altres jocs i vam fer temps fins l’hora del sopar que es va fer al mateix restaurant.

Dia 29
A les 9,30 sortíem amb les autos per fer el recorregut fins a Mont Sant Benet on Caixa Manresa ha obert un espai ludic-cultural molt interessant que volíem visitar. A les 10,30 ens esperaven a la Fundació Alícia.

Alícia és una proposta de recerca científica i gastronòmica encapçalada per Ferran Adrià, única en el món. Ens van mostrar l’espai de
recerca i vam poder experimentar amb les nostres percepcions en el taller demostració “El sentit dels sentits”. Com funcionen els nostres sentits en el moment de menjar?; Ens ajuden o ens enganyen?; perquè mengem unes coses i no d’altres que també son comestibles?. Tastar, degustar en un joc que ens va fer mes conscients de nosaltres mateixos i de la importància que te la cuina com a tret diferencial dels humans.
A les 12, espai medieval: El monestir de Sant Benet és dels pocs monuments en que les diferents èpoques, des de l’alta edat mitjana fins al modernisme, hi ha deixat la seva empremta. El monestir romàntic, l’època gòtica, el desenvolupament barroc, el modernisme han deixat el seu llegat monumental.
Una gran part del monestir (església, claustre, espais annexos, celler) s’han convertit en un espai museïtzat que permet fer un recorregut històric i emocional pels espais mes representatius del monestir, que donen a conèixer, en conjunt, l’evolució social de Catalunya al llarg de mil anys d’història.
La museografia de Mon Sant Benet s’ha concebut a partir d’un muntatge multisensorial que provoca un efecte vivencial. Es tracta de posar tecnologia al servei de la creació d’emocions. A traves de mitjans tècnics i audiovisuals d’elevada complexitat, es pretén que el visitant no només contempli el monument i rebi informació per entendre aspectes de la historia, sinó que també visqui una experiència emocional. Es tracta d’un concepte museístic avançat, inèdit fins ara a Catalunya, amb la multisensorialitat i la virtualitat com aspectes clau.
Es va dinar al mateix aparcament però abans la pluja per fi ens va deixar prendre el vermut de Ca L’Espinaler de Vilassar de Mar que teníem preparat pel dia abans. I desprès dels cafetons, tothom cap a casa una mica remullats, però creiem que contents.