Accés espai del soci
Soci nº
Clau d'accés
Soci registrat
Soci
Nick
Nivell
 
 
 
Sortida del al Titol Versió per imprimir

UN VIATGE EN EL TEMPS PEL PIRINEU

 

DIVENDRES 06-04-2018

Arribada a l’aparcament de Castellar de N’Hug (08696)


Latitud: 42.282252 | Longitud: 2.016090

 

El nucli urbà de Castellar de n'Hug s'aplega a l'entorn de l'església de Santa Maria, d'origen romànic. És un poble amb gran tipisme, la qual cosa ha fet que sorgeixi una infraestructura turística que és una de les bases econòmiques del poble. Els senyors de Mataplana, en el segle XIII, afavoriren el poblament d'aquesta vila, que ha sabut mantenir el seu característic estil muntanyenc, amb carrers empedrats i cases de pedra, al llarg del temps.

Qualificat l'any 1984 com un dels pobles més bonics de la Península  compta també amb un entorn molt interessant: l'església romànica de Sant Vicenç de Rus, amb reproduccions de les pintures romàniques i pintures del segle XIV in situ a la capella de Santa Magdalena; la fàbrica del Clot del Moro impressionant edifici de Rafael de Gustavino, que allotja el Museu del Ciment i on s’hi pot arribar amb el Tren del Ciment. No podeu faltar al Concurs Internacional de Gossos d'Atura a l’agost i durant l’any visitar l’interessant Museu del pastor. Tampoc podeu deixar de visitar l’espai on neix el riu Llobregat, les Fonts del Llobregat.

 

DISSABTE 07-04-2018

9:30 h

Sortida caminant des de l’aparcament de Castellar de N'Hug,

Sortim i ens enfilarem direcció al Tossal d'Orriols, passarem per els Barris de la Ribera i de l’Erola fins arribar a la Cova de la Tuta on hem fet una mica d'espeologia i fotos, continuarem fins la font del Boix on gaudirem d’unes bones vistes i després continuem fins el coll del Tossal per començar a fer la baixada fins a les Fontsa del Llobregat, pel cami parem a dinar i un cop fetes les fotos de les fonts pujem fins les autos.

Excursió de 5 hores aproximadament,  molt bonica i fàcil de fer, cadascú  portava el seu dinar.

15:30 h

Temps per dutxar-nos, comprar, voltar pel Poble i recuperar forces fins a les 17:00 que visitem el Museu del pastor.

17:00 h

Visitarem el Museu del Pastor

Al llarg dels anys, l’ovella i l’ofici de pastor (un dels oficis més estimats i alhora més tradicional de les zones de muntanya) ha estat el "modus vivendi " per a moltes famílies de Castellar de n’Hug , a més d’ésser un important element d’intercanvi cultural.

El Museu del Pastor ens fa un repàs del passat, el present i el futur d’aquesta dura feina que cada estiu a la mateixa població té un destacat homenatge amb el Concurs Internacional de Gossos d’Atura.

Els estris i atuells dels pastors també tenen el seu lloc en aquest museu, situat al mig del municipi amb més tradició turística de la comarca.

19:00 h

Agafem les autocaravanes i baixem a la Pobla de Lillet (l’aparcament serà el Pàrquing de l’estació del Tren)

Aparcament de la Pobla de Lillet (08696)


Latitud: 42.240936 | Longitud: 1.96477

20:00 h

Farem una passejada per la Pobla de Lillet on podrem veure els llocs mes emblemàtics del municipi i tastar el tipic Vermuth del Poble.


20:30 h

Anirem al Restaurant Pericas, on sopem i despres amb lots, llanternes, etc... ens ilumiment el cami, dons anem per la via del tren.

 

DIUMENGE 08-04-2018

10:00 h

Anem a l’antiga l’estació de la Pobla de Lillet, inici del nostre recorregut, podrem gaudir d’una visita a l’exposició "Ferrocarrils secundaris, industrials i turístics a la vall del Llobregat", que  ofereix una presa de contacte amb els elements més representatius de l'època dels carrilets i dels trens miners i industrials de la vall.

10:30 h

Agafem el Tren del Ciment i farem una primera parada als Jardins Artigas.

Els Jardins de Ca l'Artigas són uns jardins de tipus naturalista, amb pedres, aigua i vegetació, i foren dissenyats a principis del segle XX per l'arquitecte Antoni Gaudí.

L'arquitecte havia arribat a la Pobla de Lillet per projectar el Xalet del Catllaràs on s'allotjarien els enginyers de les mines de carbó situades a la mateixa serra i que s'utilitzarien per proveir els forns de la fàbrica de ciment Asland que s'estava construint al Clot del Moro. Durant la seva estada a la Pobla, Gaudi va allotjar-se a casa dels Artigas i, en agraïment per l'hospitalitat rebuda, projectà per a la família uns jardins just al darrere de la seva fàbrica: els Jardins Artigas.

Construïts a redós del riu Llobregat, els Jardins Artigas formen un conjunt de gran valor arquitectònic immers en un espai natural de relleu agrest i salvatge. La glorieta, el pont dels arcs, la cascada, la gruta, les figures del bestiari i la remor de l'aigua ens acompanyen mentre passegem per aquest bocí de natura decorada.

11:44 h

Tronarem a pujar al Tren i anirem fins el Clot del Moro on esta el Museu del Ciment.

La fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n'Hug, es va tancar l'any 1975. Les restes avui encara visibles posen de manifest l'espectacularitat d'un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un singular entorn natural.

La fàbrica és un impressionant edifici modernista per la utilització de voltes catalanes i estructures de ferro forjat i es construí de forma esglaonada de manera que es pogués aprofitar la força de la gravetat en el procés de fabricació del ciment.

Des de fa uns anys la fàbrica s'ha convertit en el Museu del Ciment Asland de Castellar de n'Hug, seu del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), on el visitant a través del centre d'interpretació i d'un itinerari per les galeries i els grans espais industrials que resten en ruïnes, descobrirà els orígens d'aquesta fàbrica i del ciment pòrtland.

14:00 h

Ens plou molt i nop podem gaudir de estar a l'exterior, l'organització porta una copa de cava per cadascu i ens acomiadem fins la propera.