Accés espai del soci
Soci nº
Clau d'accés
Soci registrat
Soci
Nick
Nivell
 
 
 
Sortida del al Titol Versió per imprimir

MONTSORIU, el millor Castell gòtic de Catalunya

 

DIVENDRES 13  DE GENER

Ens vàrem trobar divendres cadascú a la seva hora en un pàrquing a l’entrada del municipi de Breda (antic Ventdelplà) a la carretera d’Arbúcies (GI-552). Salutacions , sopar i algun gin per celebrar el retrobament després de les festes nadalenques.

DISSSABTE 14 DE GENER

A les 9:30 tothom ja estava preparat per fer una bona excursió fins el Castell de Montsoriu, situat al sector est del Parc Natural del Montseny i considerat el millor Castell gòtic de Catalunya i un dels exemples més rellevants d’arquitectura medieval militar de la Mediterrània. Vam tenir sort amb el temps i feia un dia radiant. La ruta està molt ben senyalitzada i vam anar pujant tranquil·lament.

L’excursió té una durada d’una hora i mitja aproximadament, de pujada. Un cop entrem a la pista hem d’anar seguint les indicacions de color blanc i groc direcció Montsoriu. El Castell està situat a una alçada de 632 metres. Fa pujada, però no és tan greu.

També hi ha l’opció, per la gent que no pugui o no vulgui caminar tant, d’anar amb un parell d’autos fins l’aparcament del coll de Castellar. I des d’allà sí que s’ha de pujar a peu els últims 2.800 metres (entre 30 i 45 minuts depèn del ritme de cadascú).

Pàrquing Coll de Castellar (Montsoriu):

N  41.78135º

E   2.53604º

A les 12 ens esperen a dalt per fer una visita guiada (1h i mitja). Després dinarem i si tenim un bon dia podem gaudir d’unes vistes espectaculars de la comarca de la Selva, el mar de Blanes i el Parc Natural del Montseny. Calculem que cap a les tres hauríem d’anar baixant. Hem d’estar atents a la senyalització, no sigui cas que amb l’emoció de la baixada ho passem per alt i ens perdem.

Quan arribem a les autos ens podem fer una merescuda dutxa.

A les 17:30/18:00 ens podem retrobar per fer un volt pel poble i visitar dos espais. Tots dos són gratuïts i tanquen a les 7.

Els Forns centre cultural i d’informació turística, inaugurat l’any 2003, conté una exposició de la ceràmica i la terrissa que es fabricava i es fabrica al poble, així com de les eines necessàries per a crear-la.

Aquest centre s’ubica en un antic obrador de ceràmica, diferenciat de la majoria d’obradors del municipi, per la peculiaritat de tenir dos forns moruns de cuita de terrissa amb feixina, només copsable des de l’interior, ja que des de fora s’aprecia una xemeneia i no dues com tothom podria pensar.

Els Forns compta amb un terra de vidre practicable, que ens permet passejar-nos per sobre d’un forn de cuita de terrissa i mirar el seu interior a través dels forats de sortida de fums i escalfor.

Com a peces peculiars s’hi pot trobar un pedra de moldre vernís i una col·lecció de miniatures fetes a escala de les peces de terrissa, feta a mà per un terrisser i ceramista bredenc, Sr. Josep Samon Saurí.

En les altres dues sales es poden visitar exposicions culturals i artístiques realitzades des de l’àrea de cultura, de particulars i entitats, tant del municipi com d’altres indrets de Catalunya.

Si  tenim temps també podem visitar el Museu Municipal Josep Aragay (és petit, també gratuït i també tanca a les 7).

El museu es troba situat a la primitiva església parroquial de Santa Maria, del segle XII, de la qual en resten l’absis romànic i el creuer. Josep Aragay, figura clau del Noucentisme, es va comprometre amb els ideals de la República i va veure frustrada la seva carrera durant els anys del franquisme. El museu ofereix una interessant col·lecció de dibuix, gravat, pintura i ceràmica d’aquest artista polifacètic que es va instal·lar a Breda el 1925 per fundar-hi un taller de ceràmica.

Després cap a les 8 tornarem al pàrquing i haurem de moure les autos al restaurant Can Quel. És la millor opció que hem trobat per fer un sopar de germanor, tenint en compte el fred del mes de gener. Podem aparcar i dormir al seu aparcament. A la nit quedarem allà tancadets i al matí a les 10 vindran o obrir-nos. Si hi hagués alguna emergència ja ens han dit una manera de poder sortir abans.

Ens han fet un preu de 16 € pels adults i 9€ pels nens.

DIUMENGE 15 DE GENER

A les 10 sortirem amb les autos i tornarem al pàrquing del dia anterior.

A les 10:30 anirem a veure  Terraforta, una botiga on la ceràmica i els complements per a la llar s'integren en una antiga casa del 1543. Podem passejar per l'interior d'un forn morú o trepitjar una cuina típica catalana.

A les 11 tenim l’oportunitat, qui vulgui, de pujar al campanar romànic més alt de la Selva, que formava part de l’antic monestir de Sant Salvador de Breda

Es conserva molt poc de la construcció romànica original. L'antic campanar de l'església, construït al segle XI, és l'edifici més ben conservat. Es tracta d'una esvelta torre de 32 metres d'alçada i de planta rectangular. Consta de cinc pisos amb finestres als quatre superiors. L'antiga església, d'estil gòtic i construïda entre el segle XIV i el segle XVI, funciona com a temple parroquial.

Té un claustre d'estil romànic tardà que va quedar parcialment destruït en 1877 durant l'última guerra carlina. Annex al claustre es troba l'antiga casa abacial que inclou un ampli pati amb vitralls i arcs gòtics, conegut com a pati de l'abadia. Les tombes dels nobles que es van enterrar en el cenobi, entre ells els de la casa de Cabrera, van ser profanades i espoliades i en queden poques restes. Destaca l'antiga llosa dels vescomtes de Cabrera del segle XVI.

I per fer una mica de gana per dinar farem una curta passejada fins l’ermita de Santa Anna.

De l’ermita de Santa Anna, n’és coneguda l’existència des de 1624. La planta de l’edifici sembla barroca. En el període de 1981 a 1990 s’hi anaren fent millores i obres de restauració. I cada 26 de juliol s’hi celebra Santa Anna, que després de la crema de la imatge, el 1936, tornà a presidir el santuari el 1942, amb un aplec de sardanes.

En els darrers anys es celebra la Diada nacional de l’11 de setembre fent un canvi de senyera a les 12 de la nit del dia 10, com a un dels actes més emocionants i amb més assistència dels commemoratius de la Diada nacional.

Tornem a l’aparcament, dinem a les autos i després ens trobarem per fer cafès, torrons, etc. I ens anirem acomiadant abraçades i petons i fins la propera.

 

HEU D'ESPECIFICAR ELS TIPUS D'ENTRADA I EL QUE VOLEU PER SOPAR

 

PREUS:

CASTELL DE MONTSORIU

Adults                                                                       6€

Majors de 65 anys i estudiants de 13-25 anys               4€

Menors de 13 anys                                                    Gratuït

Club Super 3                                                             Gratuït

Docents                                                                     5€

Club El PuntAvui                                                       2 x 1

Club La Vanguardia                                                  2 x 1

 

SOPAR RESTAURANT CAN QUEL:                                               ADULTS

PA TORRAT

AMANIDES

PER TRIAR A LA BRASA

BOTIFARRA

LLOM 

POLLASTRE

CANSALADA

ACOMPANYAT AMB PATATES FREGIDES I “ALL I OLI”

POSTRE  (fruits secs amb mistela o gelat)

VI DE LA CASA I AIGÜES

16 €

 

 
   

 

 

 

NENS A TRIAR

CANELONS

 MACARRONS

 ESCALOPA DE VEDELLA

GELAT

PA, AIGÜES

9 €

IVA INCLÒS

 

 

.