Accés espai del soci
Soci nº
Clau d'accés
Soci registrat
Soci
Nick
Nivell
 
 
 
Sortida del al Titol Versió per imprimir

Parking Monells
Pl. medieval de Monells
Ruta bicicleta
Cruilles
Area Empoda Area a Palamos
Area Empoda Area a Palamos
Cala Cobertera
Cala Estreta
Barraca d'en Dali

Divendres 5 de setembre

Ens trobem a Monells, al pàrking que hi ha al costat del riu Rissec, a l’esquerra.

Coordenades de l’aparcament a Monells: N 41.975629º, E 3.001939º.

Enllaç a Google Maps:  https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=zJIZW5t4wp7c.kjBpMhpemhOw

Dissabte 6 de setembre

A les 9.30 del matí sortim en bicicleta per fer una  pedalada cicloturística d’uns 13 Km. per les Gavarres, circular i bastant planera.

Enllaç track i el perfil del desnivell:

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1834140

Passem per Sant Sadurní de l’Heura, l'ermita de St Joan de Salelles , St Miquel de Cruïlles i  La Bisbal d’Empordà . A la Bisbal ens donem un  bany a la piscina municipal per refrescar-nos de la calor. Dinem al costat mateix de la piscina en una zona arbrada amb taules. Després de dinar tornem a agafar les bicis, passem per Cruïlles i arribem a Monells on fem un cafè- refresc- gelat a la plaça medieval. Ens desplacem  fins a Palamós, i ens instal·lem a l’àrea d’autocaravanes Empordà Àrea. Coordenades: N 41.857415º, E 3.114656º. Alguns ens acostem fins la platja del passeig  i fem un bany.  Just al moment de sopar es posa a ploure i no podem sopar tots junts a fora, però para de seguida i sortim després per fer un passi de fotografies de les vacances. Veiem Noruega, Escòcia, la India, Nepal, Galícia, EEUU, les Dolomites...  Som uns grans viatgers!

Diumenge 7 de setembre

A les 10 del matí sortim de l’àrea amb 3  autocaravanes i ens desplacem fins a tocar de la platja de La Fosca, en un Pàrking del que serà una futura àrea d'autocaravanes a Palamós (Autocaravaning Palamós). Tots  equipats amb els vestits de bany, tovalloles, crema solar i el dinar, iniciem el camí de ronda que ens portarà a Cala Estreta. Passem per la platja La Fosca, el Castell de Sant Esteve, Cala s’Alguer,  Cala Castell , el poblat ibèric de Castell , Cala Canyers, Cala Estreta.  A Cala Estreta, després de donar-nos un bany, per treuren's la calor, dinem al costat del mar. Després de dinar fem el camí de tornada, passant per la curiosa barraca d’en Dalí. Arribem a l'àrea d'autocaravanes molt acalorats i fem una merescuda remullada a la dutxa exterior que hi ha.

Fem el cafetó i ens acomiadem fins l'octubre.

Agraïments: A l’ajuntament de Monells que ens ha facilitat el lloc d’aparcament i pernocta de divendres i dissabte, a l’àrea d’autocaravanes Empordà Àrea de Palamós, pel seu gran acolliment i totes les facilitats que ens han donat per fer les nostres activitats de dissabte al vespre i diumenge i a l’àrea d’autocaravanes, Autocaravaning Palamós, per facilitar-nos l’aparcament per poder fer l’excursió de diumenge.

Monells, és una entitat de població pertanyent al municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, comarca del Baix Empordà. És travessat pel riu Rissec.El conjunt format per les seves places i carrers exemplifica l'evolució de l'arquitectura popular a través de diferents etapes històriques. Del temps del romànic, es conserven parts de les muralles i torres que encerclaven el poble i el castell. D'estil gòtic, la plaça de l'Oli, el carrer dels Arcs i alguns finestrals.

Durant els segles XVII i XVIII s'aixecaren cases sobre els murs de la fortificació, es reordenaren els espais interiors i es formaren dues línies de carrers, el de Vilanova a llevant i el de la Riera en el marge esquerre del Rissec. 
A la façana de moltes d'aquestes cases avui hi podem veure dates referents a aquests anys.

Palamós és una ciutat de la comarca del Baix Empordà. El seu port, raó de l'existència del municipi, ha tingut èpoques de gran esplendor, especialment al principi del segle XX, amb la indústria suro-tapera. Ara, el conjunt portuari aglutina tres importants sectors: el pesquer, el comercial i el turístic.

La Barraca d’en Dalí es situada al voltant de la Platja d’es Castell, a Palamós, l’anomenada barraca d’en Dalí és una petita cabana de pedra, avui buida, que té al darrere seu una curiosa història relacionada amb el genial pintor.

Per entendre l’origen de la Barraca d’en Dalí hem de pensar que es troba relacionada amb una gran finca anomenada Mas Juny i també amb una apassionant història.

Originàriament coneguda com a Mas Crispí, el Mas Juny, que té una torre de defensa circular, va agafar molta volada quan el famós pintor Josep Maria Sert (autor, entre d’altres obres internacionals, del mural de la Gran Sala de la Societat de les Nacions, a Ginebra), adquirí la finca als anys vint del segle passat.

Llavors aquest lloc comença a atraure diversos personatges de renom internacional que creuaren el seu llindar i es Castell, com Marlene Dietrich, Visconti, Coco Chanel, Francesc Macià, Francesc Cambó i un jove Dalí, també amic de Sert. La majoria d’aquestes amistats eren el fruit de les relacions que havia fet Sert durant la seva feina de prestigi internacional. Estem parlant de l’època d’entreguerres, aquells feliços anys vint que van donar pas a la segona meitat de la dècada dels 30, època en que va tenir lloc tant la Guerra Civil Espanyola com l’inici de la Segona Guerra Mundial.

El 1935 una tragèdia va tenir lloc en l’entorn familiar de Sert. El germà de l’aleshores la seva dona, el príncep Alexis Mdivani, va morir en accident de trànsit a la localitat empordanesa d’Albons, a bord del seu Rolls-Royce, mentre conduïa cap a França des del Mas Juny, en companyia d’una baronessa de la família Thyssen-Bornesmiza. Va ser tan gran el dolor de la dona de Sert, Russie, per la pèrdua del seu estimat germà, que va voler abandonar el lloc que li portava tan mals records, motiu pel qual es van mudar d’es Castell.

El 1940 (Sert moriria cinc anys després) ven la casa al segon gran personatge d’aquesta història: Alberto Puig Palau (1908-1986). Aquest jove ben plantat i amb fama de vividor, cinquè fill d’un multimilionari, organitzava festes per a l’alta societat al centre de Barcelona i també ho acabarà fent al mas que acabava de comprar. Sempre al costat dels vencedors de la Guerra Civil, Puig Palau gaudia del favor del règim.

El 1945 edifica a la finca una torre i, per inaugurar-la, munta una festa en què s’organitza una corrida de toros i un tablao amb Pastora Imperio. Amb una clara vocació de mecenes, Puig Palau organitza successius events on invita grans personatges de l’art i la cultura del moment. En plena posguerra espanyola hi passaren per aquell racó de es Castell Manolete, Carmen Amaya (qui encara no havia adquirit el Mas Pinc de Begur), una jove Lola Flores, la seva parella artística Manolo Caracol, així com l’escriptor Josep Pla.

Salvador Dalí, ja ho hem esmentat, era també molt amic de Puig Palau i participava de les seves festes. En un gest de cordialitat, Alberto fa construir un taller-estudi de pintura a Dalí per tal que hi treballi: aquesta és l’anomenada Barraca d’en Dalí, a la qual donà un toc original i surrealista afegint-hi una porta inclinada.

Dalí rebé amb agraïment aquest detall, fins i tot sabem que va ser al seu interior. Tanmateix, el racó de treball del genial pintor era ja Portlligat, per la qual cosa és molt improbable que en cap moment el fes servir. No hi ha constància que Dalí pintés cap obra en el seu interior.

A mesura que anà transcorreguent el franquisme la glòria, i també la fortuna, d’Alberto Puig Palau anaren disminuint. Joan Manuel Serrat va tenir també l’oportunitat de conèixer-lo, i la seva admiració per la figura d’aquest burgès tan proper als cercles intel·lectuals va ser tal que li va dedicar una cançó amb el títol del seu apel·latiu: “Tío Alberto”.