Recomanacions i Consells per a excursionistes

A continuació relacionem una sèrie de recomanacions i consells que creiem us poden ser d'utilitat a l'hora de realitzar excursions per la muntanya. Malgrat tot, davant de qualsevol situació, la prudència, el vostre instint, la calma i la lògica, son els millors consellers.

- Per tal de mantenir l'entorn i el medi ambient en òptimes condicions, recolliu sempre totes les vostres deixalles, restes de menjar, etc.
- No sortiu mai dels camins fressats, ja que del contrari deterioreu el sol i provoqueu l'erosió innecessària de l'indret.
- Procureu portar roba de colors clars o llampants, que habitualment no es trobin a la natura, en cas de rescat o en època de cacera es mes fàcil de distingir. Si teniu caçadors a prop, procureu caminar agrupats i si convé, fer soroll per tal d'advertir la vostra presencia.
- No comenceu una excursió desconeguda sense una bona brúixola, un mapa detallat de la zona o be una bona ressenya.
- La muntanya es per gaudir no pas per competir, no afronteu mai reptes pels quals no estigueu capacitats, ni fomenteu cap tipus de competició entre els vostres companys.
- Els canvis meteorològics a muntanya poden ser sobtats, si teniu ocasió parleu amb la gent de la zona, son els que millor coneixen la situació meteorològica de la zona, expliqueu les vostres intencions, ells de ben segur us aconsellaran gustosos.
- No carregueu mai coses supèrflues, el pes creix desmesuradament al llarg del camí.
- A l'hora de fer una motxilla, poseu les coses de mes pes a la part baixa. Si porteu algun objecte rígid, interposeu roba entre l'objecte i la vostra esquena.
- Procureu deixar assabentada de la vostra ruta, alguna persona que no participi en l'excursió.
- Unes botes amb sola gruixuda i altes fins els turmells son les indicades per caminar, engreixeu-les generosament amb grassa de cavall o similar.
- Utilitzeu el calçat nou abans d'emprendre qualsevol excursió per tal de que s'acostumin al vostre peu. Lligueu fort les botes abans de començar a caminar.
- Si el calçat us fa erosions i en aquell moment no podeu canviar-lo, apliqueu tires d'esparadrap ben tenses sobre la mateixa ferida, de moment substituiran i protegiran la pell lesionada i us permetrà seguir caminant amb certa comoditat.
- Procureu no beure aigua de rierols ni de rius per cristal·lina que la veieu, a muntanya solen haver animals pasturant i els seus excrements poden haver contaminat l'aigua.
- Una bona cantimplora plena, un ganivet multi-us, un bastó, uns metres de baga o cordill fort i un rotlle d'esparadrap son uns bons companys d'excursió.
- No seieu durant les parades inter-mitges d'una excursió, desprès d'una parada especialment en pujada inicieu la marxa molt lentament, manteniu un ritme constant mentre camineu.
- No us trèieu mai les botes si heu de seguir caminant.
- Uns aliments hiper-calorics, xocolata, fruits secs, etc. Us ajudaran a reposar energies, durant el camí.
- Portar ulleres i gorra per a protegir-se del sol, untar-se amb crema de protecció solar, utilitzar crema de cacau pels llavis.
- Portar algun impermeable lleuger o polar si es preveuen canvis meteorològics.
- Sortir d'hora i sempre procurar fer les excursions pel mati.
- En cas de tempesta evitar caminar per les carenes de les muntanyes, ni per sota de línies elèctriques i no buscar refugi sota els arbres aïllats, ni balmes o coves que filtrin aigua.


- Orientació:
1. Teniu en compte que quasi tots els mapes estan orientats cap el nord, si no es així porten una sageta o una rosa dels vents indicant la direcció del nord.
2 .Les masies antigues, per tal d'aprofitar al màxim la llum solar, solen tenir orientada la seva façana principal al sud. Un rellotge de sol us ho pot confirmar.
3. En zones humides la molsa als arbres i a les roques sempre creix al costat nord.


4. Observeu els senyals peculiars, naturals o artificials que trobeu al vostre recorregut, us ajudaran si retorneu pel mateix camí.


5. Si no teniu brúixola en podeu fer una amb un rellotge d'agulles. Preneu el rellotge i retrocediu la busca petita fins l'hora solar, amb el rellotge pla encareu aquesta busca al sol, la bisectriu que forma aquesta busca amb la marca de les dotze es el nord.

6. Un altre possibilitat sobre tot si no hi a sol, es dipositar una petita fulla d'arbre sobre un toll d'aigua, imanteu una agulla de cap o similar fregant la punta de l'objecte sobre una superfície, preferentment plàstic, un cop imantada dipositeu-la amb cura sobre la fulla, veureu com lentament gira fins senyalar-vos el nord.

Tal i com va fer el meu mestre a muntanya en el seu dia i per increïble que us sembli en aquest moment, vull transmetre-us el següent. El sentit de l'orientació es inherent a les persones i forma part de tots nosaltres, només cal exercitar-lo per que es desperti, si ara us sembla un impossible veureu com al cap d'un temps de practica, arribarà el dia que donat el cas, sentireu com sense cap mitjà d'ajuda i només amb el vostre sentit de l'orientació sabreu triar la direcció correcte.
Gaudiu de la muntanya, es generosa i el vostre esforç de ben segur serà recompensat amb escreix.